Dit zijn onze

Behandelingsvormen

01.

Algemene kinesitherapie

Alle klachten aan het bewegingsstelsel kunnen hierin genoemd worden. Alsook revalidatie na algemene chirurgie om opnieuw op conditie te komen.

02.

Sportrevalidatie

Dit domein kan in 2 luiken ingedeeld worden. Vooreerst zullen wij mensen helpen om hun blessures zo snel mogelijk achter zich te kunnen laten via manuele technieken en begeleide stretching en oefeningen.

Daarnaast zorgen zij ook voor preventieve training via core stability, normaliseren van spierlengte e.a. om blessures te voorkomen.

03.

Manueel Therapie

Via een gespecialiseerd manueel therapeutisch onderzoek van de rug of de nek, maar evengoed de ledematen, stellen wij een specifieke diagnose. Hieruit wordt een behandelplan voorgesteld aan en besproken met de patient. Nadien hanteren wij manueel therapeutische technieken om de beweging te normaliseren. Als coach treden wij nadien op om u te begeleiden in het vervolg van uw revalidatie, namelijk optrainen van de lokale spiersysteem om er voor te zorgen dat dezelfde klachten niet opnieuw optreden.

04.

Ademhalingskine bij baby’s

Omdat kleine kinderen onvoldoende kunnen bewegen om zelf hun slijmpjes naar boven te krijgen, gaan wij via druk en spelen met het niveau van de ademhaling, het kind helpen om de soms taaie slijmen naar buiten te werken.

05.

Pre – en postnatale kinesitherapie

Bij ons ligt de nadruk vooral op het belang van herstel na de bevalling. Via een 2 a 3-tal sessies op voorhand trachten wij de aanstaande ouders vooral gerust te stellen door enkele tips mee te geven die de bevalling iets lichter kunnen maken. Via veel informatie kunnen zij voorbereid naar de materniteit vertrekken.

Na de bevalling echter is het heel belangrijk om de rug – en buikspieren te herstellen, en om de stabiliteit van het bekken te normaliseren ter preventie van bekken -en rugklachten.

06.

Lymfemat

Na bepaalde operaties zal de arts voorstellen om bij een kinesist enkele sessies lymfemat te volgen. Dit is de enige therapie bij ons die nog machinaal gebeurt. Via drukbotten zal de doorbloeding verbeterd worden in de benen, en het herstel bevorderd worden.

07.

Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry Needling is een middel welke binnen de fysiotherapeutische behandeling ingezet kan worden. Het doel is het verbeteren van de spierfunctie. Dit gebeurd door een dunne naald in te brengen in een triggerpoint in de spier. Dit is een verdikt en meestal gevoelig punt binnen een spier. Verderop in de tekst meer informatie over triggerpoints.

Tijdens de behandeling is vaak een aanspanning voelbaar, dit is de zogenaamde twitch response. Na deze aanspanning kan de spier beter ontspannen en is de verandering meestal direct voelbaar.

Wat is een triggerpoint en wat voelt u daar van?

Een triggerpoint is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken. Klachten kunnen zich uiten door:

  • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
  • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
  • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
  • Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  • Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Hoe ontstaan deze triggerpoints?

Het ontwikkelen van een triggerpoint is soms niet te verklaren, echter staan hieronder de meest voorkomende oorzaken.

  • Na een verrekking of een ongeluk
  • Door langdurige houdingen zonder houdingswisselingen tussendoor
  • Overbelastingen
  • Als beschermingsreactie na beschadiging van weefsel zoals bij een spierscheur of acute rug klachten
  • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband
  • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
  • Chronische infecties en allergieën
  • Slaaptekort

Hoe ziet de behandeling met dry needling eruit?

De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek uw klachten goed analyseren. Zeer belangrijk is dat er o.a. naar gewrichten en spierketens wordt gekeken en niet alleen naar 1 spier.

In het onderzoek worden delen van het lichaam onderzocht welke uw klachten zouden kunnen verklaren en zal er een uitspraak gedaan worden of er een indicatie is om dry needling in te zetten.

Indien er een indicatie is, zal de fysiotherapeut met u overleggen of u toestemming geeft om dry needling toe te passen, de voor- en nadelen (eventuele risico’s) zullen met u besproken worden hoewel dry needling over het algemeen veilig toe te passen is.

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling. Vervolgens is het advies om deze spieren te stretchen en uiteindelijk de spieren weer voldoende belastbaar te maken middels oefen/trainingstherapie.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

 

Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld.

Bij klassieke acupunctuur wordt gewerkt vanuit een energetisch concept. De punten op de meridianen worden geselecteerd op basis van o.a. tong en polsdiagnostiek om de energiestroom te kunnen beïnvloeden. Bij Dry Needling richten we ons meestal op spierverhardingen en is de verklaring van het effect ervan niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar op basis van fysiologie en biochemische processen.

Het is met name vanuit het verklaringsmodel dat Dry Needling deel uitmaakt van het domein van de fysiotherapeut.

Meer Behandelingsvormen ...

Wij helpen je graag verder

Scroll naar boven